Header Ads

BRANKO PIRGIĆ O VALJEVSKOM KRAJU I ŠUMADIJSKOM DUHU

U Modernoj galeriji Valjevo, u subotu, 03.juna 2017. u 20 časova, biće održana promocija knjige proznih zapisa Branka Pirgića“Iskre iz pepela“.  Na promociji će, pored autora, učestvovati Mirko Magarašević i Đorđe Janić. Delove iz knjige će čitati Nebojša Milovanović.
Branko Pirgić rođen je 26. februara 1952. godine u Valjevu. Završio je Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, na odseku za književnost. Radio je kao profesor i novinar. Piše prozu, eseje i književnu kritiku. Njegovi književno-teorijski članci objavljivani su u brojnim dnevnim novinama i nedeljnim časopisima, u knjuiževnim publikacijama i zbornicima.
Radio je u Matičnoj biblioteci “ Ljubomir Nenadović ” u Valjevu kao organizator kulturnih programa. Dobio je stručno zvanje bibliotekara 2000. godine. U Kanadi je predavao srpski jezik našoj deci. Sada je slobodan umetnik. Organizuje i učestvuje u brojnim kulturnim manifestacijama u Beogradu i Valjevu.
Tokom ovog književnog druženja predstavljnjeni su njegovi prozni zapisi „Povratak u Suton” koji su objavljeni 1995. godine, zatim „Nebo nad Valjevom ” iz 2002. i „Odlazak u Sumrak” izdat 2012. godine i „Iskre iz pepela“  objavljenu ove godine.
O knjizi  proznih zapisa „Iskre iz pepela“, na čijoj promociji u Modernoj galeriji će učestvovati Mirko Magarašević je napisao sledeće:
„Pirgićeva umetnička percepcija drži se jednog od strogih zahteva čehovljevskog pravila: ničeg suvišnog! Ne opusti u svom izrazu verbalnu rasutost, opširnost-poštuj smisao i primenu svae reči, ne rasplinjavaj iskaz. Na tako solidno osvojenoj proznoj podlozi, Branko Pirgić postiže punoću svake iskazane „epizode“, daje celovitost fragmentarno vidjenim i oživljenim situacijama koje, iako su najvećma vezane za valjevski kraj i šumadijski duh, imaju estetski, psihološki i emotivno širi značaj koji seže ka maglovitim sferama srpskog nacionalnog karaktera.“
Informativna služba

Moderna galerija Valjevo

Нема коментара

Омогућава Blogger.